Türkiye’de 1 Milyon Site Yasaklı

Türkiye’de 2024 Yılının İlk Çeyreğinde Erişime Engellenen Web Siteleri ve Alan Adları

2024 yılının ilk çeyreği itibarıyla Türkiye’de erişime engellenen web sitesi ve alan adı sayısı, 1.043.312’ye ulaşmıştır. Bu yasaklamalar, 833 farklı kurum ve hakimlik tarafından verilen toplam 892.951 farklı karar sonucunda gerçekleştirilmiştir.

Erişim engelleme kararlarının büyük bir kısmı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınmış olup, yasaklanan sitelerin dörtte üçü bu kurum tarafından engellenmiştir. Yıl sonuna kadar engellenecek yeni alan adları ile birlikte bu rakamın daha da artması beklenmektedir. Engelleme sayısına ilişkin nihai veriler, yıl sonunda yayımlanacak olan EngelliWeb 2024 raporu ile kesinleşecektir.

Kaynak: 1 Milyondan Fazla Alan Adı Erişime Engelli, İfade Özgürlüğü Derneği, 7 Ağustos 2024


Nevşin Mengü’nün YouTube kanalına 7 Ağustos 2024 tarihinde canlı yayında konuşan Prof. Dr. Yaman Akdeniz‘in 17. dakika 50. saniyesinde başlayan Instagram Neden Açılmıyor? başlıklı söyleşisini ve deşifresini sizin için paylaşıyorum:

Sohbetin deşifresi:

2024’ün ilk çeyreği sonu itibariyle Türkiye’den 1.043.312 web sitesi ve alan adı erişime engellenmiş. 2006’dan bu yana ve baktığımız zaman sağ tarafta göreceksiniz 769.608 web sitesini BTK başkanı kapatılana kadar 129.164 web sitesini telekomünikasyon iletişimbaşkanlığı erişime engellemiş.

Topladığınız zaman bu bir milyon kırk üç bin web sitesinden dokuz yüz bin kadarı Nevşin idari tedbir dediğimiz ve bu görmediğimiz yani Instagram’da olduğu gibi şeffaflıktan tamamen uzak kararlarla erişime engellenen web siteleri olarak bunu değerlendiriyoruz. Buradan da zaten kamuoyuna bunu açıklamış oluyoruz. O bakımdan artık bu yetkinin ki BTK başkanı bak, BTK kurum da değil. Yani bir kişiye verilmiş bir yetki ve BTK başkanının tabii tek işi de bu değil. Yani adı üstünde bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu. Bin tane işinin arasında bu web sitelerini engelleme görevi de kendisine verilmiş. Yani kuruma değil, başkana verilmiş. Dolayısıyla böyle bir yetkinin artık anayasaya aykırı olduğu çok açık. Çünkü bu kararları bu yetkiyi kullanarak aldığı bu idari tedbir kararlarını onaylayan bir mahkeme yok. Mahkeme kararı yok ortada. Hani olsa ne olacak diyebilirsin ki biz bunu işte 8A kararlarında sendika, Wikipedia, Oda TV ekşi sözlük engellemelerinde de gördük. Ama en azından çok hızlı bir şekilde bir şeffaflık oluşuyordu. O kararları görüyorduk. O kararlara itiraz ediyorduk. Itirazlar da kısa bir süre sonra reddedilince hemen Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyorduk. Anayasa Mahkemesi’ni de eleştirebiliriz. Bazen hızlı, bazen yavaş ama işleyen bir süreç varken şimdi adli tatil sırasında tıkandık. Yani bir kıskaç söz konusu ve Instagram’ı geri planda, arka planda sıkıştırıyorlar. bazı işte içerikleri kaldırsınlar diye.

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top