Kur-an’ı Ker’im’de Kadir Gecesi
Yüce Rab’bimiz Kur-an’ı Ker’im’de Kadir Suresi’de kadir gecesinin bin aydan hayırlı olduğunu buyurmaktadır.
“Biz onu Kadir gecesi indirdik. Kadir gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadîr sûresi, 1-5)
Duhan Suresi’nde ise Kur-an’ı Ker’im’im kutlu bir gecede indirildiğini buyurur.
“Biz Kur’an’ı kutlu bir gecede indirdik.” (Duhân sûresi, 3)
Yüce Allah kadir gecesi Kur-an’ı Ker’im’de bize bildirmesine rağmen kadir gecesinin hangi gün olduğu ile ilgili bir bilgi vermemiştir.
Hadislerde Kadir Gecesi
Kadir gecesinin hangi gün olduğu ile ilgili birbiriyle çelişen bazı hadisler de vardır. Zaten hadisler doğası gereği kesin değildir. Peygamberimize ait olduğu iddia edilen ama ispatlanamayan kadir gecesi ile ilgili bazı hadisler şu şekildedir:
“Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)
Aişe , Peygamberimize: “Ey Allah’ın Resûlü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, peygamberde “Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)
Kadir Gecesi Hangi Gün?
Yüce Allah Kur-an’ı Ker’im’de kadir gecesi hangi gün olduğunu bize bildirmemiştir. Peki Rivayet dini olan hadislerde kadir gecesinin hangi gün olduğu nasıl geçmektedir?
“Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!”(Buhârî, Leyletü’l-kadr 2,)
“Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içinde arayınız!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)
“Kadir gecesini Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)
Aişe: “Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.” (Buhârî, Leyletül-kadr 5)
Aişe’den rivayet edildiğine göre, peygamber Ramazan’da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan’ın son on gününde de Ramazan’ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ’tikâf 8)
Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a; İbn Mes’ud’un, ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Kadir gecesi; Resûlullah’ın bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır’” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179).
Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber, “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.
Sonuç itibari ile kadir gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179-180) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyâm, 207) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır (Müslim, Sıyâm, 205-206). Dolayısıyla kadir gecesinin hangi gün olduğu rivayet dininde bile belli değildir. Yüce Allah’ın kitabı Kuran’da da kadir gecesinin hangi gün olduğu belirtilmemiştir.
© 2024, Bedri Yılmaz.
BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!