Kandil – İhsan Eliaçık

Kandil tarihsel ve kültürel bir olaydır. İhsan Eliaçık

Kur’an-ı Kerim’de kandil kutlamasına dair herhangi bir ayet olmadığı gibi peygamberin kendisi, peygamberin arkadaşları son sahabe ölene kadar, peygamberin arkadaşlarının son sahabesi yüz yıl sonra ölmüştür peygamberden, ilk 100 yıl içerisinde kandil gecesi kutlayan herhangi bir sahabe peygamberin arkadaşı da yoktur. Peygamberi kendisi de hiçbir kandil gecesi kutlamamıştır.

Bunlar daha sonraki imparatorluk yıllarında padişahlar tarafından, saraylar tarafından üretilmiş, halkı mabedlerde toplayıp onlara vaazi nasihat verme amacıyla, halkın bu yönde gösterdiği manevi ihtiyaçlarını giderme amacıyla oluşturulmuş, icat edilmiş, 3. Selim zamanında Sarı Selim diye bilinen camilerinin bir çoğuna yani büyük sultanların yaptırdığı camilerin bir çoğuna mumlar yakılmış, kandiller yakılmış o gecede. Ondan dolayı kandil gecesi denmeye başlamış.

Peki bu mumlar niye yakılmış? Bunlar da Hıristiyanların Hz. İsa ile ilgili ve azizler ile ilgili yapmış oldukları geceler mumlu, tütsülü, kandilli olduğu için ve bayağı da bir görkemli geçtiği için bizim Müslümanlar da bizim peygamberimizin, onların peygamberinden arda kalır ne yanı var, biz de böyle geceler yapmıyoruz diyerek mevlid icat etmişler. Mevlid, peygamberin doğumuyla ilgili bir şiirin böyle Kur’an-ı Kerim okur gibi okunması ve mesela seremoniler cami içinde icra edilmesine dönüşmüş.

© 2024, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top



© 2024, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!