Prebiyotik, bağırsaklarda bulunan yararlı mikroorganizmalar olan probiyotiklerin büyümesini ve aktivitesini destekleyen, sindirilemeyen besin bileşenleridir.
Prebiyotikler, insan vücudunda sindirilemeyen kompleks karbonhidratlardır. Bu karbonhidratlar, kalın bağırsakta fermente edilir ve bu sayede bağırsaklardaki yararlı bakteriler için besin kaynağı olurlar. Bu sayede, probiyotiklerin sayısı ve aktivitesi artar.
Prebiyotiklerin vücutta birçok faydası olduğu düşünülmektedir. Bu faydalar arasında şunlar sayılabilir:
- Bağırsak sağlığını desteklerler. Prebiyotikler, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısını ve aktivitesini artırarak bağırsak sağlığını desteklerler. Bu sayede, bağırsak hareketlerini düzenlerler, kabızlığı önlerler ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlarlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirirler. Prebiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olurlar.
- Kalp sağlığını desteklerler. Prebiyotikler, kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını desteklerler.
- Kan şekerini düzenlerler. Prebiyotikler, kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun salgılanmasını artırarak kan şekerini düzenlerler.
- Kanser riskini azaltırlar. Prebiyotikler, kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilirler.
Prebiyotiklerin en iyi doğal kaynakları arasında şunlar sayılabilir:
- Soğan
- Sarımsak
- Avokado
- Yaban mersini
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Baklagiller
- Tam tahıllar
Prebiyotiklerin günlük olarak alınması önerilir. Bu, sağlıklı bir bağırsak florası için gereklidir. Prebiyotiklerin günlük olarak alınması için, yukarıdaki besinlerden zengin bir diyet yapmak veya prebiyotik takviyeler almak mümkündür.
© 2024, Bedri Yılmaz.
BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!