One Minute – Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki “One Minute” Sözü Hakkında Detaylı Bilgi

Davos Krizi veya “One Minute” Çıkışı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 29 Ocak 2009 tarihinde İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu panelinde, Dünya Ekonomik Forumu Moderatörü David Ignatius ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile arasında yaşanan önemli bir olaydır. Bu olay, Erdoğan’ın moderatörün tutumuna olan tepkisi, İsrail’in Filistin’e yönelik zulmünü savunması ve sonrasında paneli terk etmesiyle tanınır.

29 Ocak 2009’da Davos’ta düzenlenen panelde, Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Filistin’e uyguladığı zulmü eleştirmiş ve bu konudaki düşüncelerini açıkça ifade etmiştir. Erdoğan’ın bu açıklamaları, özellikle İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı bir duruş sergileyen bir lider olarak bilinmesine katkı sağlamıştır.

Başbakan Erdoğan, paneldeki tartışmada moderatör David Ignatius’un tutumunu eleştirmiş ve kendisine karşı adil olunması gerektiğini belirtmiştir. Ardından, Filistin’e yönelik destek ve eleştirilerini dile getirerek, “One Minute” çıkışını gerçekleştirmiştir. Bu çıkış, Türkiye’nin dış politika alanında daha etkin ve bağımsız bir duruş sergileme çabalarının bir yansıması olarak görülmüştür.

Davos Krizi, Türk siyasi tarihinde önemli bir anı olarak kalmış, Erdoğan’ın cesur duruşu ve Filistin’e yönelik duyarlılığıyla öne çıkan bir olay olarak anılmaktadır.

Olay: 2009 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos Zirvesi’nde yaşanan bir olaydır. O dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, bir panelde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e sert eleştiriler yöneltmiştir.

Sözler: Erdoğan, Peres’in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştirirken, moderatörün kendisine söz vermesini isteyerek “One minute” (Bir dakika) demiştir. Bu söz, Erdoğan’ın kararlı ve tavizsiz tutumunun bir sembolü haline gelmiştir.

Tepkiler: Erdoğan’ın sözleri, dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştır. Bazıları Erdoğan’ı cesur ve ilkeli olmakla överken, bazıları ise diplomasi kurallarına aykırı davrandığını savunmuştur.

Sonuçlar: Bu olay, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştır. Erdoğan, Davos’tan ayrılarak zirveyi boykot etmiştir.

Detaylar:

  • Panelde Filistin sorunu tartışılıyordu.
  • Erdoğan, Peres’in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştirdi.
  • Moderatör, Erdoğan’ın konuşma süresini sınırlamaya çalıştı.
  • Erdoğan, “One minute” diyerek moderatöre itiraz etti.
  • Erdoğan, Peres’e “Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz” dedi.
  • Erdoğan, zirveyi boykot ederek Davos’tan ayrıldı.

Olayın Önemi:

  • Erdoğan’ın “One minute” sözü, Türkiye’nin Filistin meselesine verdiği önemi göstermiştir.
  • Erdoğan’ın kararlı ve tavizsiz tutumu, İsrail’in Filistinlilere yönelik politikalarına karşı bir tepki olarak yorumlanmıştır.
  • Bu olay, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinde bir dönüm noktası olmuştur.

Olayın Etkileri:

  • Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri gerginleşti.
  • Erdoğan, Filistinliler tarafından bir kahraman olarak kabul edildi.
  • Erdoğan’ın popülerliği Türkiye’de arttı.

Ek Bilgiler:

  • Erdoğan, Davos’ta daha önce de İsrail’i eleştirmiştir.
  • Erdoğan, Filistin meselesine her zaman önem vermiştir.
  • Erdoğan, İsrail’in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştiren tek lider değildir.

Olayın Metni

Moderatör David Ignatius: Evet gerçekten de çok ateşli bir konuşmaydı…
Erdoğan: One minute, one minute, one minute… Olmaz!… One minute! (Alkışlar)
Moderatör David Ignatius: Peki Sayın Başbakan, size de söz veriyorum ama lütfen hakikaten bir dakika sürsün.
Erdoğan: Sayın Peres benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor. Biliyorum ki sesinin bu kadar çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar yüksek çıkmayacak, bunu da böyle bilesin. Öldürmeye gelince, siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz! Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum. Ülkenizde başbakanlık yapmış olan iki kişinin bana önemli lafları vardır: “Tankların üzerinde Filistin’e girdiğim zaman kendimi bir başka mutlu addediyorum” diyen başbakanlarınız vardır. “Tankların üzerine çıkıp da Filistin’e girdiğim zaman kendimi mutlu addediyorum” diyen başbakanlarınız olmuştur ve bana sayılar veriyorsunuz. İsim de veririm, merak edenleriniz vardır belki. Şu zulme alkış tutanları da ayrıca kınıyorum. Çünkü bu çocukları öldürenleri, bu insanları öldürenleri kalkıp da alkışlamak, öyle zannediyorum ki o da ayrı bir insanlık suçudur. Bakınız burada bir gerçeği bir kenara atamayız. Ben şurada çok not aldım ama bu notların hepsini cevaplayacak fırsatım yok. Fakat ben buradan sadece size iki söz söyleyeceğim. Bir…
Moderatör David Ignatius: Sayın Başbakan… Sayın Başbakan… Tartışmayı… Tartışmayı yeniden başlatamayız.
Erdoğan: Excuse me, excuse me, bir, Tevrat… excuse me, bir… Sözümü kesmeyin!… Bir: Tevrat altıncı maddesinde der ki “Öldürmeyeceksin!” (Yahudi inancının en kutsal metinlerinden biri olan On Emir’in 6. maddesini kastediyor) Burada öldürme var. İki: bakın bu da çok enteresan, Gilard Azamonih “İsrail barbarlığı zalimliğin de çok ötesinde bir şey”. Bir yahudi. Bunun yanında İsrail ordusunda askerlik görevini yapan Oxford Üniversitesi uluslararası ilişkiler profesörü Avi Şalom, İngiliz gazetesi Guardian’da şunu söylüyor, haydut devlet vasfını kazandığını belirtiyor.
Moderatör David Ignatius: Sayın Başbakan… Sayın Başbakan… Ev sahibimiz (Forum’un kurucusu Klaus Schwab) teşekkür konuşması yapacaktı… Sayın Başbakan… Çok teşekkürler ama…
Erdoğan: Sana da çok teşekkür ediyorum. Sana da çok teşekkür ediyorum. Benim için de, benim için de bundan böyle, bundan böyle, Davos bitmiştir. Daha Davos’a gelmem! Bunu da böyle bilesin! (Ignatius’a) Siz konuşturmuyorsunuz! (Peres’i gösteriyor) 25 dakika konuştu, (kendini gösteriyor) 12 dakika konuşturuyorsunuz! Olmaz!

© 2024, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top



© 2024, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!