Memnu haklar, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır.
Memnu Haklar Nedir?
Memnu haklar, bir kişinin işlediği bir suçtan dolayı Türk Ceza Kanunu (TCK) dışındaki kanunlar ile mahrum bırakıldığı haklardır. Bu haklara örnek olarak;
- Seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılma: Memur seçilme ve siyasi partilerde görev alma yasağı
- Kamu hizmetlerinden yasaklanma: Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma yasağı
- Meslekten mahrumiyet: Belirli meslekleri icra etme yasağı
- Ehliyetsizlik: Sürücü belgesi alma veya bulundurma yasağı
- Yasal kısıtlılık: Sözleşme yapma, yasal işlem yapma gibi konularda kısıtlama
- Babalık veya kocalık haklarından mahrumiyet: Çocuk velayeti ve aile hakları ile ilgili kısıtlama
Memnu haklar, kişinin işlediği suçun türüne ve cezasına göre farklılık gösterebilir. Bu hakların geri kazanılması için memnu hakların iadesi davası açılması gerekir.
Memnu Hakların İadesi Nedir?
Memnu hakların iadesi, mahkumun cezasını tamamladıktan ve belirli bir süre iyi halli olarak yaşadıktan sonra, memnu haklarının geri kazanılması için açtığı davadır. Bu dava, hükümlünün ikametgahının bulunduğu yerdeki Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılır.
Memnu hakların iadesi davasında mahkeme, hükümlünün işlediği suçun türünü, cezasını, iyi halli durumunu ve memnu hakların iadesinin kamu düzenini bozup bozmayacağını dikkate alarak karar verir. Mahkeme, memnu hakların iadesine karar verirse, hükümlü bu haklara yeniden kavuşur.
Memnu Hakların İadesi Şartları
Memnu hakların iadesi için gerekli şartlar şunlardır:
- Hükümlünün cezasını tamamlamış olması
- Cezanın infazından sonra en az 3 yıl geçmiş olması
- Bu süre içerisinde hükümlünün yeni bir suç işlememiş olması
- Hükümlünün iyi halli olması
Memnu Hakların İadesi Davası Nasıl Açılır?
Memnu hakların iadesi davası, hükümlü veya vekili tarafından Asliye Ceza Mahkemesi’ne dilekçe ile açılır. Dilekçede,hükümlünün kimlik bilgileri, işlediği suç, aldığı ceza, iyi halli durumu ve memnu hakların iadesi talebi yer almalıdır.Dilekçeye ek olarak, hükümlünün sabıka kaydı ve iyi halli belgesi de sunulmalıdır.
Sonuç
Memnu haklar, bir kişinin işlediği bir suçtan dolayı mahrum bırakıldığı haklardır. Bu haklara örnek olarak seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılma, kamu hizmetlerinden yasaklanma, meslekten mahrumiyet ve ehliyetsizlik verilebilir. Memnu hakların geri kazanılması için memnu hakların iadesi davası açılması gerekir. Bu dava, hükümlünün ikametgahının bulunduğu yerdeki Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılır.
Bu bilgilendirici yazının internet siteniz için faydalı olacağını umuyorum.
Not: Bu yazımdaki bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Hukuki bir konuda tavsiyeye ihtiyacınız varsa, bir avukata danışmanız gerekir.
© 2024, Bedri Yılmaz.
BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!