Karıncalar Ameliyat Yapıyor

Karıncaların Tıbbi Müdahaleleri: Enfeksiyonla Mücadelede Ampütasyon

Bilimsel Araştırmanın Detayları

Bilim insanları, karıncaların yaralı arkadaşlarının bacaklarını ampüte ederek enfeksiyonun vücuda yayılmasını engellediğini keşfettiler. Bu tür bir cerrahi müdahalenin, hayat kurtarma amacıyla bir hayvan tarafından ilk kez uygulandığı belirtiliyor. Bu bulgu, Current Biology adlı hakemli dergide yayımlanan bir çalışmada yer aldı. Çalışma, Florida marangoz karıncalarının (Camponotus floridanus) kolonilerindeki yaralı karıncaların bacaklarını ampüte ettiklerini ortaya koydu. Ancak bu müdahale, yalnızca belirli yaralanma bölgelerinde uygulandı.

Daha Önceki Araştırmalar ve Yeni Bulgular

Daha önceki araştırmalarda, bazı karınca türlerinin kolonilerindeki diğer karıncaların yaralarını salyalarıyla tedavi ettikleri bulunmuştu. Aynı araştırma ekibi, yeni çalışmalarında farklı bir karınca türünün cerrahi denebilecek müdahaleler yapabildiğini kaydetti. Laboratuvardaki bir karınca kolonisini inceleyen araştırmacılar, bir karıncanın bacağı yaralandığında diğerlerinin bacağını salyalarıyla temizlediğini gözlemledi. Yaralı karınca, arkadaşlarının bacağını ısırarak koparmasını beklerken uzvunu uzattı.

Tedavi Süreci ve Sonuçları

Çalışmada, kolonide uyluk kemiği yaralanan 17 karıncanın 13’ünün bu şekilde tedavi edildiği görüldü. Öte yandan kaval kemiğine hasar alan karıncalara ampütasyon uygulanmadı, yaralar sadece salyayla tedavi edildi. Bilim insanları, uyluk kemiğindeki yaralarda enfeksiyonun vücuda yayılmasının yavaşlarken kaval kemiğinde enfeksiyonun hızla yayıldığını belirledi. Bu durum, kaval kemiğine ampütasyon uygulamanın başarı şansının düşük olduğunu düşündürdü. Araştırmanın başyazarı Dr. Erik Frank, uyluk kemiği yaralanmalarında ampütasyonun başarı oranının yüzde 90-95 civarında olduğunu, kaval kemiği yaralarında ise hayatta kalma oranının yüzde 75 olduğunu ifade etti.

Karıncaların Kompleks Davranışları

Bilim insanları, bu çalışmanın insan dışında bir canlının bu şekilde ampütasyon yapmasının ilk örneği olduğunu belirtiyor. Dr. Frank, “Karıncaların bir yarayı teşhis edebilmesi, enfekte mi yoksa steril mi olduğunu görebilmesi ve diğer bireylerin buna dayanarak uzun süre boyunca yarayı tedavi edilebilmesi; buna rakip olabilecek tek tıbbi sistem insanlarınki” diyor. Karıncalar üzerine çalışan Dr. Daniel Kronauer, bu hayvanların böylesine karmaşık davranışlar geliştirmesinin şaşırtıcı olduğunu fakat başka karınca türlerinde benzer yöntemler görse şaşırmayacağını belirtiyor.

Koloni Geneline Faydalar

Dr. Kronauer, karıncaların tedavi yönteminin koloni geneline sağladığı faydaya dikkat çekiyor. Avlanmaya çıkan karıncaların yaklaşık yüzde 10 ila 20’si yaşamları süresince yaralanıyor. Eğer koloniler bu karıncaların iyileşmesini sağlayacak stratejiler geliştirmeseydi, bu kaybı telafi etmek için yüzde 10 ila 20 daha fazla karınca üretmeleri gerekecekti. Yaralıları kurtararak, koloni düzeyinde muazzam miktarda enerji tasarrufu sağlıyorlar.

Sonuç

Bu araştırma, karıncaların enfeksiyonla mücadelede cerrahi müdahaleler uygulayarak koloni sağlığını koruma yeteneklerini gözler önüne seriyor. Bilim insanları, bu bulguların hayvan davranışlarına dair önemli bir keşif olduğunu ve insan dışındaki canlıların kompleks tıbbi müdahaleler yapabileceğini ortaya koyduğunu vurguluyor.

Kaynak: Karıncaların birbirlerini ameliyat edebildiği keşfedildi

© 2024, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top



© 2024, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!