Soykırım
İspanya’nın Aztek Soykırımı (1519-1530)
Tabii ki. İspanyolların Aztek soykırımı, 16. yüzyılda İspanyol konkistadorların Aztek İmparatorluğu’nu fethettiği süreçte gerçekleşen bir dizi katliam ve soykırım olayıdır. Bu olaylar, İspanyolların Aztek topraklarına gelişinden itibaren 1520’lerin sonuna kadar devam…
Kamboçya’nın Kızıl Kmer Soykırımı (1975-1979)
Kızıl Kmer Soykırımı, 1975-1979 yılları arasında Kamboçya’da Kızıl Kmer rejimi tarafından işlenen soykırımdır. Bu soykırımda, Kızıl Kmer rejimi, etnik ve dini azınlıkları, eski hükümet görevlilerini, aydınları ve şehirlileri hedef aldı….
Güney Afrika İsrail’i Soykırım Yapmakla Suçluyor
Güney Afrika, 7 Ekim 2023’te başlayan İsrail-Hamas savaşında İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere soykırım uyguladığını iddia ederek Uluslararası Adalet Divanı’na (ICJ) dava açtı. Güney Afrika, başvurusunda İsrail’in Filistinlileri öldürdüğünü, ağır psikolojik ve…
Avusturalya’nın Aborjin Soykırımı (1788-1900)
Avustralya Aborjin soykırımı, 1788’de Avrupalıların kıtaya ayak basmasından 20. yüzyılın başlarına kadar süren, Aborjin halklarına yönelik sistematik bir zulüm ve imha sürecidir. Bu süreç, katliamlar, toplu sürgünler, zorla asimilasyon ve…
Belçika’nın Kongo Soykırımı (1885-1908)
Belçika Kongo soykırımı, II. Leopold’un hükümdarlığındaki Belçika’nın geçmişteki sömürgelerinden olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (o zamanki adıyla Kongo Bağımsız Devleti) meydana gelen ve 10 milyondan fazla insanın ölümüyle sonuçlanan katliamlardır. Tarih Belçika…
Nazi Almanyası’nın Yahudi Soykırımı (1941-1945)
Holokost, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası’nın Yahudi soykırımı olarak bilinen karanlık bir dönemi temsil eder. 1941 ile 1945 yılları arasında gerçekleşen bu olay, Adolf Hitler’in liderliğindeki Nazi rejimi tarafından…
Sovyetler Birliği’nin Ukrayna Soykırımı (1932-1933)
Holodomor, 1932-1933 yılları arasında Sovyetler Birliği’nde, özellikle Ukrayna’da yaşanan ve milyonlarca insanın ölümüne neden olan suni kıtlıktır. Ukraynaca’da “açlıktan ölüm” anlamına gelen Holodomor, Sovyet rejiminin, Ukrayna’nın bağımsızlığını ve kültürel kimliğini…
Alman İmparatorluğu’nun Namibya Soykırımı (1904-1908)
Namibya Soykırımı, Alman İmparatorluğu’nun Güneybatı Afrika’daki Namibya bölgesinde, 1904 ile 1908 yılları arasında Nama ve Herero halklarına karşı gerçekleştirdiği sistematik bir soykırımdır. Bu olaylar, Namibya’nın o dönemdeki Alman sömürge yönetimi…
Uluslararası Adalet Divanı’ndan İsrail’e Soykırımı Önleme Kararı
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail Hükümetinin Filistinlilere karşı uyguladığı soykırım ile ilgili Güney Afrika’nın açtığı soykırım davasında İsrail’in Gazze sakinlerine yönelik saldırılarını durdurması ve soykırımı önlemek için gerekli tüm adımları atması…
Fransa’nın Cezayir Soykırımı (1830-1962)
Fransa’nın Cezayir’deki sömürge yönetimi, 1830 yılından 1962 yılına kadar 132 yıl sürdü. Bu süre zarfında, Fransa Cezayir’i sistematik bir şekilde sömürgeleştirdi ve Cezayirlileri ikinci sınıf vatandaş olarak gördü. Bu durum,…
Sudan‘ın Darfur Soykırımı (2003-Günümüz)
Darfur Soykırımı, Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesinde, 2003 yılından bu yana devam eden çatışmalar sırasında, çoğunlukla Arap olmayan etnik gruplara mensup insanların sistematik olarak öldürülmesidir. Soykırımı Sudan hükümeti ve yandaşları Cancavid…
Sırbistan’ın Bosna Soykırımı (1992-1995)
Bosna Soykırımı, 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı sırasında özellikle Sırplar tarafından Boşnaklara karşı Bosna-Hersek Cumhuriyeti topraklarında yapılmış bir soykırımdır. Özellikle Srebrenitsa ve Jepa katliamlarını içerir. Savaş, Yugoslavya’nın dağılmasından sonra, Bosna-Hersek’in bağımsızlığını…
Amerika’ın Kızılderili Soykırımı (1492-1975)
Tarih Kızılderili soykırımı, Kristof Kolomb’un 1492’de Amerika’ya ulaşmasından sonraki beş asır boyunca Avrupalılar tarafından kıtanın yerlileri olan Kızılderililere karşı yapılan soykırımlardır. Kolomb’un Amerika’ya ulaşması ile birlikte Avrupalılar, kıtanın zenginliklerini ele geçirmek…
Birleşmiş Milletler 11 Temmuz’u Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü Olarak İlan Etti
Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü: BM’nin Kararı ve 1995’te Yaşananlar Birleşmiş Milletler’in Kararı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 24 Mayıs 2024 tarihinde aldığı bir kararla 11 Temmuz’u “Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü”…
Ruanda’nın Tutsi Soykırımı (1994)
Ruanda Soykırımı, 1994 yılında Ruanda’da Hutu ağırlıklı hükümetin, Tutsilere ve ılımlı Hutulara karşı gerçekleştirdiği soykırımdır. Soykırım, 6 Nisan 1994 tarihinde Hutu liderliğindeki Ruanda hükümetinin uçağı düşürülmesiyle başladı. Uçakta bulunan Ruanda…
Soykırım
Soykırım, bir etnik, dini, milli veya belirli bir gruba mensup bireyleri sistematik bir şekilde öldürme, zulmetme, sürgün etme veya yaşamlarını yok etme amacı güden geniş çaplı bir insanlık suçudur. Bu…
Sovyetler Birliği’nin Polonya Soykırımı (1940)
Katyn Katliamı (1940), Sovyetler Birliği’nin Polonya’nın en yüksek rütbeli askeri subayları, entelektüelleri ve diğer bazı sivilleri hedef alarak gerçekleştirdiği büyük bir trajediydi. Bu olay, II. Dünya Savaşı’nın başlarında, 1939 yılında…