Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin Aslı Nedir başlıklı bu İngilizce videoyu dil seçeneeğinden Türkçe altyazılı da izleyebilirsiniz

Göbeklitepe 20. yüzyılın sonlarında kurulduğundan beri insanlar amacını anlamaya çalıştılar. Antik bir tapınaktan uzaylı bir yapıya kadar amacına ilişkin birçok teori öne sürülmüştür. Ama belki de Göbeklitepe’nin amacını anlamak çoğu kişinin sandığı kadar zor değil. Göbeklitepe’nin yapısı pek çok soruyu gündeme getiriyor: Akıllı bir uygarlığı kanıtlayan, şimdiye kadar bulunan en eski arkeolojik yapı olarak kabul edilen 14.000 yıllık bir yapıya sahibiz. Bu yapı depremde hasar görmemiş, terk edilmemiş, kusursuz bir şekilde gömülmüştür . Göbeklitepe gibi büyük antik kalıntıların çoğu çoğunlukla hasar gördüğünden, bu diğer arkeolojik buluntularla karşılaştırıldığında çok sıra dışıdır.

1. Peki bu kadar büyük ve detaylı bir yapı neden gömülü olsun?

2. İçinde kapalı bir hol bulunan dairesel bir yapıya sahibiz. Bu da çok sıra dışı, çünkü eğer bir tapınaksa, neden ana salona erişim noktası yok?

3. Çoğunlukla mühürlü alanda hayvan oymalarıyla süslenmiş devasa sütunlarımız var. Neden onlarca farklı hayvanın oyulmasıyla bir tapınak inşa edilsin ki? Bu hayvanların çoğu yerel bile değildi, o zamanlar çok uzak bölgelerde yaşadıkları düşünülüyordu.

4. Neden etrafını birden çok katman kaplıyor? Neden sadece bir dış duvar yok?

5. Yapının dışında neden girişlerinde hayvan oymaları olan bazı depolar var?

6. Malzemelerin ve hayvanların taşınmasını çok daha kolaylaştıracak olan alçak bir yere değil de neden bir tepeye inşa edilmiştir?

Bunların ve daha pek çok sorunun cevabı çok basit olabilir: Göbeklitepe eski bir tersane ve hayvanlar ve insanlar için bir geminin fırlatma alanı olabilir . Bu teori tüm soruları kolayca cevaplayacaktır. Birincisi, yapı zarar görmedi çünkü henüz mükemmel durumdayken selin taşıdığı çamurun altına gömüldü. İçerideki ana salon, gemiyi desteklemek için büyük sütunları koruyordu. Bu, fırlatma için izin sağlamaktı. Gemi daha alçak bir su seviyesinden indirilecek olsaydı, kayalara ve ağaçlara çarparak yıkılabilirdi, bu yüzden yüksek bir noktada yüzmeye başlaması gerekiyordu. Selin gücü göz önüne alındığında, bir kapıyı mühürlemek zor olacaktır, bu nedenle benzersiz, kapalı bir yapı daha iyi bir seçenek olacaktır. Gemi, modern gemi yapımında kullanılan salma blokları gibi kullanılarak sütunlar üzerine inşa edildi ve yerleştirildi. Yükselen sudan yeterli açıklığa sahip olmaları gerekiyordu. Hayvanlar, tekne yüklendikten sonra yüzen ve kopan ahşap rampalar ve merdivenlerle yüklendi. O günlerde insanların okuyup yazabildiğine dair kanıtımız yok. Yapabilseler bile, bir sel sırasında oymalar insanlar için evrensel bir dil olacak ve hangi hayvanı nereye yükleyeceklerini tam olarak bileceklerdi. Birden çok hayvan katmanını gösteren sütunlardaki görüntüler, geminin içindeki katmanları gösteriyor olabilir. Yabani hayvanların birbirinden ayrılması gerektiğinden, gemi içinde farklı yerlerde depolanmaları gerekiyordu. Yapının dışında hayvan oymalarının olduğu mağaralarda ise selden önce hayvanların ahırda tutulduğu ağıllar bulunuyordu. Yükselen su seviyelerinden korunmak için yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Eski uygarlıklara ve yeryüzünün yapısına baktığımızda, Göbeklitepe’nin yapıldığı zamana denk gelen büyük bir tufan kanıtı görüyoruz. Yani sel meydana gelmeden çok önce tahmin edilmişti. İnsanlar buna hazırlandı. Hayvanları mağaralarda sakladılar ve gemiyi omurga blokları olarak kullanarak sütunlar üzerine inşa ettiler. Yağmur başlayınca ve su seviyesi yükselmeye başlayınca tüm hayvanları yapının içine toplayıp kapıyı mühürlediler. Bu, hayvanların özel depolama alanlarına taşınmasına ve geminin yelken açmaya hazırlanmasına yardımcı oldu. Hayvanlar ve insanlar gemiye bindiklerinde ambar kapakları mühürlendi ve suyun yükselmesini beklediler. İç çember dolduğunda, geminin yelken açmak için yeterli açıklığı vardı ve böylece kayaların veya ağaçların olası hasarını önledi. Nuh peygamberi ve tufanı üç kutsal kitapta da okuruz. Gemiyi nasıl inşa ettiklerini ve her türden hayvanı nasıl kurtardıklarını anlatıyor. Nuh’un Gemisi’nin yeri Göbeklitepe miydi? Belki öyleydi ya da Sandık başka bir zamanda başka bir yerdeydi. Ancak şurası açıktır ki Göbeklitepe, büyük ve yaygın bir selin geleceğinden emin olan ve kendilerine sadece kendileri için değil, hayvanların neslinin tükenmemesi için ciddi hazırlıklar yapmaları söylenen kişiler tarafından yaptırılmıştır. Allah en iyisini bilir

© 2023, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top



© 2023, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!