Dünya Sağlık Örgütü’nden Covid-19 ile İlgili Çarpıcı Açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgınının dünya genelinde beklenen yaşam süresini yaklaşık 2 yıl azalttığını açıkladı. Bu çarpıcı açıklama, DSÖ’nün “Dünya Sağlık İstatistikleri 2024” raporunda yer alıyor.

Raporun verilerine göre, 2019-2021 yılları arasında Covid-19 nedeniyle beklenen yaşam süresi 1,8 yıl azalarak ortalama 71,4 yıla düştü. Bu, son 10 yılda beklenen yaşam süresinde elde edilen tüm kazanımların kaybedilmesi anlamına geliyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Covid-19 salgını sadece 2 yıl içinde, beklenen yaşam süresinde 10 yıllık bir kazanımı tersine çevirdi.” ifadelerini kullandı. Ghebreyesus, gelecek nesilleri korumak amacıyla ülkelerin küresel bir salgın anlaşması üzerinde uzlaşmaları gerektiğinin altını çizdi.

Salgından En Çok Etkilenen Bölgeler

DSÖ’nün raporuna göre, Amerika kıtası ve Güneydoğu Asya ülkeleri Covid-19 salgınından en çok etkilenen yerler.Raporda, Covid-19’un 2020 ve 2021 yıllarında Amerika kıtasında en sık rastlanan ölüm nedeni olduğu vurgulandı.

Öte yandan, raporda, Batı Pasifik ülkelerinin Covid-19 salgınının ilk iki yılında virüsten asgari düzeyde etkilendiği belirtildi.

Beklenen Yaşam Süresi Nedir?

Beklenen yaşam süresi, bir kişinin ortalama ne kadar yaşadığını ortaya koyan istatistiki bir ölçüttür. Bu ölçüm, doğumda bir kişinin ortalama olarak kaç yıl yaşayacağını tahmin etmek için kullanılır.

Covid-19’un Etkileri

Covid-19 salgını, dünya genelinde birçok alanda önemli değişikliklere yol açtı. Sağlık sistemleri üzerinde büyük bir yük yaratan salgın, ekonomik çöküşe ve işsizliğe de neden oldu.

Salgının yaşam süresi üzerindeki etkisi de son derece endişe verici. DSÖ’nün verileri, Covid-19’un insan ömrünü önemli ölçüde kısalttığını gösteriyor.

Sonuç

Covid-19 salgını, dünya genelinde insan sağlığı ve refahı için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Salgının etkilerini en aza indirmek için uluslararası bir iş birliği ve dayanışma şart.

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top