Peru’da Translar Akıl Hastası Olarak Tanımladı

Peru’da hükümet, trans ve interseks bireyleri resmi olarak ‘akıl hastası’ olarak sınıflandırdı. Devlet Başkanı Dina Boluarte’nin liderliğinde imzalanan belge, trans bireylerin cinsiyet kimliğiyle ilgili şüphelerin tedavi edilmesi gereken ruh sağlığı koşulları olarak tanımlandı.

Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte

Sağlık Bakanlığı, bu kararın Peru’nun kamu sağlık hizmetlerinin ‘akıl sağlığı için tıbbi müdahalenin tam kapsamını garanti edebilmesinin’ bir yolu olduğunu açıkladı. 009-2024-SA sayılı kararname, Temel Sağlık Sigortası Planı’nın güncellenmesini içeriyor ve tüm sigortalılar için finanse edilen ve Peru’daki kamu ve özel sağlık merkezlerinde geçerli olan müdahalelerin ve bakım masraflarının ayrıntılı bir listesini sunuyor.

Karar, transseksüalizm, çocuklukta cinsiyet kimliği bozukluğu, diğer cinsiyet kimliği bozuklukları, fetişistik travestilik ve egodistonik cinsel yönelimleri, Peru’da sigorta kapsamındaki ruh sağlığı sorunları bölümüne dahil edilerek alındı. Ayrıca, transseksüel terimi, cinsel sağlıkla ilgili bir durumla sınırlı olan cinsiyet uyumsuzluğu ile değiştirildi.

Perulu farklı sağlık uzmanları, bu kararın trans topluluğu için faydalı olduğunu belirterek, artık ücretsiz hormonal tedavi alabilecekleri sebebiyle söz konusu yasanın olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Peru hükümeti ise bu kararın trans bireylere ücretsiz psikolojik ve hormonal tedavi hizmetleri sunarak onlara destek olacağını belirtti. Ancak, bu politikanın uzun vadeli etkileri ve toplumun çeşitli kesimlerinde yarattığı tepkiler dikkate alınmaya devam ediyor.


Daha önce Rusya homoseksüel hareketi terör listesine almıştı.

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top