ISO

.iso Dosyaları: CD, DVD ve Blu-ray Verilerinizi Tek Dosyada Tutun!

.iso uzantılı dosyalar, CD, DVD veya Blu-ray disklerinin tüm içeriğinin tek bir arşiv dosyasında toplanmasıyla oluşturulur. Bu dosyalar, bazen “ISO imajı” olarak da adlandırılır ve büyük veri kümelerinin sıkıştırılmış bir kopyasıdır.

.iso dosyalarının kullanılabilmesi için, öncelikle açılıp içerisindeki verilerin okunabilecek hale getirilmesi gerekir. Kullanıcılar genellikle .iso dosyalarını optik disklerinin yedeğini almak veya verilerini daha işlevsel bir şekilde saklamak için tercih eder.

Asıl işlevi, orijinal bir optik diskin kopyasını oluşturmak ve ihtiyaç duyulduğunda yeni bir diske aynı verileri yazdırmak için saklamaktır. Örneğin, eski bir diskten oyun oynamak istediğinizde, fiziksel diske sahip olmasanız bile .iso dosyası sayesinde oyunu bilgisayarınıza aktarabilirsiniz.

Ancak .iso dosyalarının kullanım alanı işletim sistemleriyle birlikte çok daha genişler. Büyük programların veya hatta işletim sistemlerinin kendilerinin dağıtımı için idealdirler. Çünkü tek bir dosya içerisinde muazzam miktarda veri barındırabilirler.

Bir işletim sistemi, .iso dosyası olarak yüklenebilir, takılıp kullanılabilir veya optik diske yazılabilir. Windows 8, 8.1 ve 10 gibi işletim sistemleri .iso imajı formatında indirilebilir. Hatta bilgisayarınızın donanımının veya işletim sisteminin düzgün çalıştığından emin olmak için .iso imajını sanal bir disk olarak bile takabilirsiniz.

Böyle bir durumda, bilgisayarınız .iso dosyasını sanki optik sürücüye takılı gerçek bir diskmiş gibi algılar ve tüm programlar bu dosyayı aynı şekilde kullanabilir.

© 2024, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top



© 2024, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!