Ilımlı İslam

Ilımlı İslam, aşırı görüşleri reddeden modernist İslam yorumlarına Batı’da verilen ad. Cihatçı radikal İslam yorumları ile karşıt anlamlı olarak kullanılır.

1978 Afganistan Savaşı sonrasında, Ortadoğu’da Sovyetler Birliği’ne karşı köktendinci İslamcı yapıları desteklemeye başlayan ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra ılımlı İslamcıları desteklemeye karar vermiştir. ABD’deki düşünce kuruluşu RAND, İslam ülkelerinde radikal İslami hareketlerle ilişkili istikrarsızlık ve bunun getireceği siyasi sonuçların, Amerikan ve Batı karşıtlığı hareketlerine, güvenlik zaafiyetlerine ve olası menfaat kayıplarına sebep olmasını önlemek amacıyla İslam coğrafyasındaki ılımlı grupların desteklenmesinin gerekliliği öne sürmüştür.

Kimi yazarlar “İslam’ın tek olduğu ve bu gibi kavramların İslam’ı bölmeyi amaçladıkları”, bu söylemin “İslam’ın kendisinin aşırıcı olduğu izlenimi uyandırdığı” ve “İslam özünde ılımlı bir din olduğu için sadece İslam demenin yeterli olduğu” gibi savlarla bu terimin kullanılmasına karşı çıkmıştır. Bu adlandırmaya karşı çıkan bir diğer görüşse, İslam’ın “radikal”, “geleneksel”, “ılımlı” olarak değil, Sünni ve Şii gibi mezhepsel olarak sınıflandırılabileceğini savunur. Öte yandan, İslam karşıtı bazı yazarlarsa “İslam’ın özünde savaş yanlısı olduğunu” savunarak ılımlı bir İslam olmadığını iddia etmiştir.

RAND Raporu

ABD’deki düşünce kuruluşlarından olan kar amacı gütmeyen RAND Düşünce Kuruluşu’nun, Milli Güvenlik Araştırmaları Dairesinin 2003 yılında yayımladığı Uygar ve demokratik İslam, partnerler, kaynaklar ve stratejiler isimli araştırmasına göre çağdaş İslam, değerleri, kimliği ve dünyadaki yeri ile ilgili dahili ve harici çatışmaların sürdüğü istikrarsız bir vaziyettedir. Rapora göre bu çatışmanın getirdiği ciddi bir maliyet vardır ve bu çatışma dünyanın geri kalanına iktisadi, toplumsal, siyasi ve güvenlik açısından tesir etmektedir. ABD ve diğer sanayileşmiş memleketler ve tabii ki milletlerarası toplum, sistemin geri kalanı ile uyumlu, ekonomik olarak güvenilir, siyasi olarak istikrarlı ve milletlerarası kurallara ve normlara riayet eden bir İslam dünyasını tercih eder.

Bu rapora göre Arap milliyetçiliği, Arap sosyalizmi gibi sonuçsuz kalmış girişimlerin doğurduğu öfkenin de tesiriyle ayrışma ve çatışma hızlanmıştır. İslam dünyasında dört farklı görüş birbiriyle çatışma hâlindedir. Raporun saydığı çatışma hâlindeki farklı görüşler, köktendinciler, gelenekçiler, modernistler ve sekülaristler olarak sıralanır.

Köktendinciler: Demokratik değerleri ve çağdaş Batı kültürünü reddeden köktendinciler. Kendi aşırıcı bakış açısılarına göre İslam hukukunu ve faziletlerini uygulayacak otoriter, bağnaz bir devlet isterler. Bu gayeye ulaşmak için teknolojiyi ve yenilikleri kullanmayı arzularlar.

Gelenekçiler: Muhafazakâr bir toplumdan yana olan gelenekçiler. Değişim, yenilik ve modernliğe kuşku ile bakarlar.

Modernistler (Ilımlı İslamcılar): Modernistler, İslam dünyasının küresel modernliğin bir parçası olmasını arzularlar. Eşitlik, bireysel özgürlük ve demokrasi gibi çağdaş değerlerin İslam çerçevesinde öne çıkarmak isterler.

Sekülaristler: Laiklik sistemini destekleyenler, İslam dünyasının, devletin ve dinin ayrılmasını, dinin kişinin kendi mahrem hayatı olmasını kabul etmesini isterler.

Bu gruplar, siyasi ve şahsi hürriyetler, eğitim, kadın hakları, kadının toplumdaki yeri, ceza hukuku, değişim ve reformların yasalaşması ve Batı’ya karşı tutum gibi birçok zaruri tartışma konularında devamlı bir ihtilaf içinde farklı görüşlere sahiptirler. Köktendinciler Batı’ya ve ABD’ye karşı düşmanca tavır sergilerler. Gelenekçiler daha ılımlı tavır sergilerler ancak yer yer köktendincilere yakın dururlar. Modernist ve sekülaristler, değerler ve davranışlarda Batı’ya en yakın olanlardır ancak toplumda örgütlenme, etkinlik ve finans olarak diğerleri kadar etkin değildirler. Sekülaristler solcu ve milliyetçi eğilimlerinin yanı sıra toplumdaki İslamcılara karşı kendilerini kabul ettirememeleri sebebiyle kabul ABD için iyi müttefikler değildirler.

Rapora göre ılımlı İslam’ın demokratik unsurları köktendinci İslamcıların otoriteryen ve baskıcı yanlarını karşılamaya yeterli değildir. Burada görev modernist İslamcılara düşmektedir. Batı ve Amerika İslam ülkelerinde daha sağlam bir demokrasinin, uluslararası dünya düzeninin çağdaş Batı değerlerinin yerleşmesi için İslami unsurlar içinde hangisini destekleyeceği, hangilerini himaye edeceği ve kendisine potansiyel müttefik seçeceğini bu rapor irdelemiştir.

RAND Raporu Planı

Rapor karışık bir eylem planı öngörmekte ve tavsiye etmektedir.

  • Önce modernistleri destekle
  • Modernistlerin çalışmalarını sübvanse edilmiş maliyetlerle yayınla.
  • Gençlik için kamuoyuna açık sunumlar ve konferansları cesaretlendir.
  • İslami eğitim müfredatında onların görüşlerini duyur.
  • Onlara bir kamuoyu platformu sağla
  • Onların dini yorumlar ile ilgili fikirlerini ve yargılarını web siteleri, okullar, enstitüler gibi fikir yayma araçları ile gelenekçi ve köktencilerinkine rakip olarak ortaya koymalarına imkân sağla.
  • Asi fikirler arayışındaki İslami gençliğe, sekülarist ve modernist karşı kültürleri seçenek olarak ortaya koy.
  • İslam önceki ve İslami olmayan kültürlerinden haberdarlıklarını ilgili ülkenin medyasında ve eğitim kurumlarında öne çıkar.
  • Bağımsız sivil organizasyonların gelişimini destekle ve sıradan vatandaşların kendilerini politik süreçte eğitmeleri ve görüşlerini söyleyebilmeleri alanları yarat.
  • Gelenekçileri köktencilere karşı destekle
  • Köktenci aşırılıklarını ve şiddetini eleştiren gelenekçileri kamuoyu önüne getir. Gelenekçi ve köktencilerin anlaşmazlıklarını teşvik et.
  • Gelenekçiler ve köktenciler arasındaki ittifakların önüne geç
  • Modernistlere yakın görüşten gelenekçilerin modernistler ile ortak hareket etmelerini destekle
  • Uygun oldukça gelenekçileri köktenciler ile münakaşalarında daha iyi olabilmeleri için eğit ve donat. Köktenciler hitabette genellikle çok üstündürler buna karşın gelenekçiler dini eğitimlerini ailede alırlar ve meramını anlatmada zayıftırlar.
  • Gelenekçi enstitü ve kurumlarda modernistlerin profillerini ve varlıklarını arttır.
  • Gelenekçilerin değişik bölümleri arasında ayrımcılık yap. Modernist görüşlere yakın olan olan Hanefi mezhebi okulu gibilerini diğerlerine karşı cesaretlendir. Vahabî kaynaklı kuralların otoritesini zayıflatmak maksadıyla onların dini fikirlerini yaymalarını destekle. Bu iş fonlama ile ilintilidir: Vahabi parası muhafazakâr Hanbeli mezhebini destekler. Bu ayrıca bilgi ile alakalıdır: Müslüman dünyanın daha geniş çekingen kısmı İslami hukunun yorumundan ve ileri uygulamalarından bihaberdir.
  • Sufiliğin kabulünü ve popülerliğini teşvik et.
  • Köktencilere karşı koy
  • İslamı yorumlamalarına itiraz et ve tutarsızlıklarını açığa vur.
  • İllegal grup ve eylemler ile ilişkilerini ortaya koy.
  • Şiddet eylemlerinin neticelerini kamuoyuna duyur.
  • Cemaatlerinin ve bölgelerinin olumlu gelişimi için yönetme yetersizliklerini göster.
  • Bu mesajları özellikle genç insanlara, takva ehli gelenekçilere, Batı’daki Müslüman azınlığa ve kadınlara ver.
  • Köktenci aşırıların ve teröristlerin başarılı şiddet eylemlerine saygı duyulmasına ve sempati beslenmesine engel ol. Onları kötülük sever kahramanlar olarak değil, rahatsız edici, alçak ve ödlek olarak lanse et.
  • Köktendinciler ve teröristlerin gayri ahlakiliklerini, riyakârlıklarını ve yolsuzluklarını araştırmaları için gazetecileri yüreklendir.
  • Köktenciler arasındaki bölünmeleri destekle.
  • Sekülaristleri seçici destekle
  • Köktendincilerin ortak düşman olarak tanınmasını destekle, sekülaristlerin milliyetçi ve sol ideolojik platformlarda ABD karşıtı gruplar ile ittifak yapmalarına mani ol.
  • İslamda da devlet ve dinin ayrı tutulabileceğini bunun inanca zarar vermeyeceği aksine onu güçlendireceği fikrini destekle.

Görüşler

RAND düşünce kuruluşunun danışmanı ve CIA eski yakın ve güney Asya bölgesi istihbarat şefi Graham Fuller Siyasi İslam’ın Geleceği isimli kitabında Dinlerarası Diyaloğun Türkiye’deki en güçlü aktivistlerinden, liberal ve reformist İslamcı olduğunu yazdığı sonrasında FETÖ terör örgütü olduğu anlaşılar Fethullah Gülen’in ve Nurculuğun desteklenmesini savunmuştur. RAND Düşünce Kuruluşu’nun raporunda da Almanya merkezli Kaplancılar tehlikeli köktendinci bir akım olarak tanıtılırken FETÖ terör örgütü lideri Fethullah Gülen ılımlı İslam’ın en önemli liderlerinden biri olarak tanıtılmıştır.

15 Temmuz Darbe Girişimi Soruşturması Kapsamında Eski CIA Yetkilisi Graham Fuller’a Yönelik Yakalama Kararı

Eski CIA yetkilisi Graham Fuller hakkında yakalama kararı – Ulusal Kanal – 1 Aralık 2017

CIA’in eski görevlisi Graham Fuller hakkında FETÖ’den yakalama kararı – NTV – 1 Aralık 2017

Eski CIA yetkilisi Graham Fuller hakkında yakalama kararı – BBC Türkçe – 1 Aralık 2017

Eski CIA yöneticisi Graham Fuller’a yakalama kararı – Bloomberght – 1 Aralık 2017

İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan yakalama kararı, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında eski CIA Ulusal İstihbarat Konseyi Başkan Yardımcısı Graham Fuller’a yönelik bir gelişmeyi işaret etmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine alınan kararda, Fuller’e “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçlamaları yöneltilmiştir.

Yakalama kararında, Fuller’in daha önce hakkında yakalama kararı verilen eski CIA uzmanı Henri Jak Barkey ve darbe teşebbüsünde rol alan diğer kişilerle irtibatının ve atılı suçları işlediğine dair bulguların tespit edildiği belirtilmiştir. Ayrıca, Fuller’in 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’yi terk ettiği ve Büyükada’daki toplantıda bulunduğu bilgilerine de yer verilmiştir.

Bu soruşturma kapsamında, ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, iş adamı Osman Kavala, Henri Barkey ve eski CHP milletvekili Aykan Erdemir’in de adı geçmektedir. Graham Fuller, CIA’den ayrıldıktan sonra Orta Doğu uzmanı olarak görev yapmış ve Türkiye’nin Arap Baharı sürecindeki rolünü incelediği “Turkey and the Arab Spring: Leadership in the Middle East” adlı kitabıyla dikkat çekmiştir. Ayrıca, İslami hareketler konusunda uzmanlaşmış ve Gülen Cemaati ile ilgili araştırmalarıyla da bilinmektedir. Soğuk Savaş döneminde ABD dış politikasının bir parçası olarak köktendinci, ılımlı İslamcı hareketleri desteklemeye yönelik Yeşil Kuşak Projesi’nin mimarları arasında yer almıştır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ilımlı_İslam

© 2024, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!

7 Comments

  1. Nehir Barbaros - 15 Mart 2024 reply

    İslamın ılımlısı olmaz. İslam zaten ılımlıdır. Ilımlı olmayan yobaz dini, rivayet dini, hadis dinidir. Yani Kuran’a dayalı olmayan İslam Hak değildir.

  2. Kuran’dan uzaklaşında Allah İslam aleminin başına bela veriyor. Anlayana.

  3. Maya Nehir - 14 Mart 2024 reply

    Kuran’dan uzaklaşılınca kadını ikinci sınıf insan hatta hayvandan aşağı olarak gören zihniyet oluyor.

  4. Demir Eren - 14 Mart 2024 reply

    Bitini ile denizime de girerim, namazımı da kılarım. Kuran’a göre hepsi mümkün. Yobazları boşverin.

  5. Gerger / Adıyaman - 3 Mart 2024 reply

    Bu yazıyı okumak gerçekten bir zihin açıcı deneyimdi. Yazarın derinlemesine araştırması ve net ifadeleri sayesinde konuyu daha iyi kavradım.

  6. Fatma Emel Yücesoy - 3 Mart 2024 reply

    İslam’ın kendisi modern ve ılımlı da onu doğru olmayan hadislere göre yorumlayıp ve mezheplere göre İslam’a iftira ederek İslam budur diye uygulayanlar yüzünden tüm dünyada İslam’ı yanlış tanıyorlar. Gerçek İslam Kuran ile yaşanır. Gerisi boş hurafe.

  7. Berfin Berk - 3 Mart 2024 reply

    İslam barış dinidir. İslamda demokrasiyi ayaklar altına alanlar, şiddeti övenler, kadına ikinci sınıf muammelesi yapanlar hatta bunlar kadınları hayvandan bile aşağı görüyor, erkek ve kız küçük çocuklara cinsel olarak yaklaşanlar hepsi rivayet dini olan sözde hadisler ile mezhep dinini uygulayanlandır. Kuran’ı bilmeden yaşıyorlar. Dinini öğrenmek isteyen Kuran okusun ve bu riyavet dini hadis dininden uzaklaşsınlar.

    O zaman İslam’ın gerçekten demokrat ve ılımlı olduğunu anlayacaklardır.

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top



© 2024, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!